Europoje valgomas per šventes
„Reguliarus žuvies vartojimas yra vienas esminių geros savijautos akcentų. O vadovaujantis sveikos mitybos rekomendacijomis žuvį reikėtų valgyti bent kelis kartus per savaitę, nes tai yra kokybiškas baltymų šaltinis. Pastebime, kad pirkėjai stengiasi žuvį įtraukti į kasdienį savo racioną, ieško įvairesnių skonių, todėl žuvies ir jūros gėrybių pasiūlą nuolat atnaujiname ir plečiame. Pirkėjai vis dažniau dairosi ne tik tradiciniais laikomų karpio ar lydekos, bet ir šamo“, – sako V. Juodkazienė.
Lietuvoje šamas dažniausiai sutinkamas gėluose bei apysūriuose vandenyse. Šios žuvies galima rasti upėse, ežeruose, Kuršių mariose. Ji mėgsta ramias, gilias vietas. Lietuvoje šamas gyvena iki 30 metų ir gali užaugti iki 100-150 kg svorio. Įdomu yra tai, kad šamai, priklausomai nuo jų rūšies, gali užaugti nuo centimetro iki kelių metrų – didžiausias kada nors rasto Mekongo šamo ilgis siekė beveik 3 metrus.
Kaip pasakoja maisto ekspertė, šamai yra labai naudingi sveikatai, jų mėsa lengvai virškinama, nekaloringa, todėl puikiai tiks ir tiems, kurie laikosi sveikos gyvensenos principų, ir žmonėms, kurie meta svorį.
„Šioje žuvyje yra gausu omega-3 rūgščių, randama vitamino B-12. Joje taip pat galima rasti ir magnio, kalio ir cinko pėdsakus. Visi šie mineralai atlieka gyvybiškai svarbias kūno funkcijas, kad jūsų kaulai, raumenys, širdis ir smegenys veiktų tinkamai. Joje esančios naudingos medžiagos gerina regėjimą. Taip teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina smegenų veiklą ir netgi padeda sumažinti depresijos simptomus“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė pabrėžia, kad šamas – labai švelnaus ir subtilaus skonio, todėl ši žuvis puikiai tinka ir vaikams. O taip pat ją nesunku paruošti: šią žuvį galima ir kepti keptuvėje, orkaitėje ar ant žarijų, virti, troškinti ar ruošti garuose.
Ekspertė atskleidžia, kad šamai yra ypatingai pamėgsti Centrinėje Europoje. Būtent šioje žemyno dalyje šamas yra siejamas su ypatingomis progomis, todėl yra valgomas per įvairiausias šventes. Europoje šamas dažniausiai ruošiamas panašiai kaip karpis, tačiau Amerikoje – jis dažniausiai gaminamas apvoliojant kukurūzų miltuose ir kepant aliejuje. Na, o pavyzdžiui, Vengrijoje šamą populiaru troškinti tradiciniame vengrų paprikų padaže ir jį patiekti su makaronais.
V. Juodkazienė siūlo ir nesudėtingą, bet abejingų nepaliksiantį šamo receptą.
Keptas šamas su pomidorų salsa
Jums reikės:
Šamo filė
Kelių pomidorų
1/4 puodelio smulkinto svogūno
2 jalapeno pipirų
2 šaukštų baltojo vyno acto
Žiupsnelio druskos
3 arbatinių šaukštelių čili miltelių
Žiupsnelio maltų kmynų
Žiupsnelio maltos kalendros
Žiupsnelio česnako miltelių
Paruošimas:
Pirmiausiai salsai dideliame dubenyje reikėtų sumaišyti supjaustytus pomidorus, smulkintą svogūną, jalapenus, viską apšlakstykite actu ir berkite žiupsnelį druskos. Paruoštą salsą uždenkite ir šaldytuve palaikykite bent 30 minučių.
Marinuotą žuvį itin skanu kepti ant vidutiniškai įkaitintos kepsninės apie 10-15 min. tol, kol žuvis įgaus auksinę spalvą. Patiekite su pomidorų salsa. Skanaus!
Komentuoti