Penktadienis, 16 gegužės, 2025
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Šilalė
  • Naujienos
VIDEO
No Result
View All Result
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
manoŠilalė
No Result
View All Result

Kalnai ir kalorijos: Alpių regiono virtuvė, puikiai tinkanti ant mūsų rudeniško stalo

RINA@ RINA
Pirmadienis, 5 rugsėjo, 2022
0
Alpės tęsiasi net per 8 Europos valstybes, kurių kiekviena padeda sukurti unikalią, šio kalnuoto regiono virtuvę. Ryškūs skoniai, sotūs bei gan kaloringi patiekalai net išrankiausiems valgytojams – būtent tai yra esminiai Alpių virtuvės bruožai. Tačiau kaip ji susiformavo ir išgarsėjo visame pasaulyje? Kodėl tūkstančius keliautojų kiekvienais metais čia traukia ne tik pasakiški gamtos vaizdai, tačiau ir ypatingi patiekalai?

V. Radzevičius

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Alpių regiono virtuvė yra netgi gana primityvi. Čia rasime nemažai patiekalų, kurių pagrindinės sudedamosios dalys – mėsa, bulvės ir sūris. Šie kone kiekvieno skrandžiui įprasti ingredientai pasirenkami neatsitiktinai: nuo senų laikų kalnų regione gyvenusių ir dirbusių žmonių mityba turėjo būti itin soti ir gausi naudingų medžiagų. Tai padėdavo užsiimant fiziniu darbu ar keliaujant nuo vienos aukštikalnės prie kitos.

Alpių regiono vietinės gėrybės netruko paplisti ir visame pasaulyje. Puikūs pavyzdžiai – čia  gaminami pieno produktai bei su jais asocijuojamos laimingiausios pasaulio karvės, pramintos „Milkomis”.

Panašusturinys

3 pigios alternatyvos majonezui iš avokadų, pupelių ir varškės: truksit vos 15 minučių, o tiks įvairiems patiekalams

Kiek daug reikalų per Kalėdas: TOP 5 šventiniai patiekalai, kuriuos galima pasiruošti iš anksto

„Superšeštadienio“ pasiūlymai – kiekvieno skoniui: paruošite pietus ir mėsos, ir žuvies mėgėjams

Be to, net iš įprasčiausių sudedamųjų dalių pagaminti patiekalai Alpėse yra kitokie nei visame pasaulyje. Pavyzdžiui, kasdien naudojamas sūris tampa ne šiaip eiliniu maisto produktu, bet kiekvieno regiono pasididžiavimu. Skiriasi sūrių gamybos būdai, stiprumas, kiti produktai, su kuriais juos tinka derinti. Ką jau bekalbėti apie ne tik patiekalu, bet ir kultūriniu dalyku tapusį legendinį fondiu, kurio pagrindas – įvairūs sūriai, derinami su skirtingais pagardais: kumpiais, daržovėmis, duonos lazdelėmis ar keptomis bulvėmis.

Mėsos patiekalų gausa Alpių regione taip pat stebina. Be rūkytų gaminių, šių kraštų gyventojai mielai gamina įvairios mėsos kepsnius ir kepsnelius, ypač mėgiama tarp keliautojų yra ir kiaulienos karka. Visų šių patiekalų galėsite įsigyti ir paragauti jau šią savaitę „Lidl” parduotuvėse vyksiančios „Alpen Fest” teminės savaitės metu.

Čia lauks ir daugybė kitų Alpių stiliaus delikatesų. Smaližiams ir ne tik – įvairios uogienės, legendinis Sacherio tortas, trupininis varškės pyragas bei štrudelis. Kasdieniams užkandžiams išbandykite sūrius, sūrius riestainėlius, „topfenknodel” koldūnėlius. Šie sotūs ir skoniais turtingi patiekalai taps puikia kulinarine kelione.

Rudenėjant ir vėstant orams keliautojas, kulinaras ir „Lidl” virtuvės šefas Vytaras Radzevičius siūlo pasigaminti šildantį patiekalą „tartiflette” iš Prancūzijos Alpių – Savojos regiono. Jo receptas itin paprastas, o skonis patiks ir mažiems, ir dideliems.

4 valgytojams reikės:

  • 5-6 bulvių
  • 1 reblošono (reblochon) arba kitokio minkšto Alpių sūrio
  • 500 g juostelėmis pjaustytos šoninės
  • 1 smulkiai supjaustytos svogūno galvutės
  • 2-3 česnako skiltelių
  • 3 šaukštų sviesto
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Saujos šviežių špinatų

Gaminimas:

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite žiedais.

Storadugnį, orkaitei tinkamą puodą ar kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite bulvių sluoksnį.

Ant bulvių sudėkite šoninę, svogūnus, špinatus.

Dubenyje grietinėlę, pipirus ir druską ir užpilkite ant bulvių.

Sūrį supjaustykite riekėmis ir sudėkite ant viršaus, puodą ar indą uždenkite.

Pašaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 minutes.

Valgyti šiltą.

 

Skanaus!

Šiame straipsnyje
+++ Medžiagų apykaitaVairuotojai

Savaitės Klausimas

Ar sutiktumėte mokėti didesnius mokesčius krašto gynybai finansuoti?

Komentuoti

Siūlomas turinys

Įspūdingos 220 stalo žaidimų kolekcijos savininkas L. Bulotas: darbas „Lidl“ – kaip gerai sukurtas ir įtraukiantis stalo žaidimas

Įspūdingos 220 stalo žaidimų kolekcijos savininkas L. Bulotas: darbas „Lidl“ – kaip gerai sukurtas ir įtraukiantis stalo žaidimas

15 gegužės, 2025
„Sodra“ moka išmokas, kai tėvai nevykdo pareigos išlaikyti vaiką: per metus skiriama 20 milijonų eurų

„Sodra“ moka išmokas, kai tėvai nevykdo pareigos išlaikyti vaiką: per metus skiriama 20 milijonų eurų

15 gegužės, 2025
„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

„Sodra“ pradėjo pensijų atnaujinimą dirbantiems pensininkams: ką reikia žinoti?

7 gegužės, 2025
„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

„Lidl Lietuva“ pirmąjį ketvirtį siūlė didžiausius vidutinius atlyginimus sektoriuje

2 gegužės, 2025
30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

30 tūkstančių žmonių dar nesikreipė dėl ligos išmokos

29 balandžio, 2025
Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

Pagerbiant Popiežiaus Pranciškaus atminimą, balandžio 26-ąją Lietuvoje skelbiamas gedulas

24 balandžio, 2025
Daugiau
Kitos naujienos

Rusijos Federacijos piliečiai Lietuvoje bando gudrauti

Rugsėjo mėnesį šalyje bus vykdomos prevencinės priemonės

© 2012 – 2023 manoSilale.lt
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • Verslas
  • Žmonės
  • Jaunimas
  • Sveikata
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Turizmas
  • Kultūra
  • Sportas
  • Pramogos
  • Kriminalai
  • Įvairūs
  • RINA.lt
  • RINA.lt

Regioninės informacinės naujienų agentūros partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Naujienos
  • Kontaktai

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // UAB MANO RASEINIAI.